poniedziałek, 22 czerwca 2015

Bułki pszenne

Kto z nas nie lubi ciepłej pszennej bułki z dżemem truskawkowy albo po prostu z twarożkiem z rzodkiewką i pachnącym pomidorem ? :) A może by tak porozpieszczać trochę swoich bliskich ciepłymi pachnącymi bułkami ?
 
.Bułki pszenne.


Składniki na 10 bułek:
 
340 g mąki pszennej
14 g drożdży świeżych
1 nieduże jajko
200 ml mleka, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cukru
50 g masła- roztopionego
7 g soli
mak lub sezam, do posypania
 
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
 
 Zrobić rozczyn. Dodać sól, cukier, następnie  mleko, jajko i masło. Wyrobić ciasto,Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić.  formować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  zostawiając 5 cm odstępu pomiędzy bułeczkami. Przykryć  ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć makiem lub sezamem.
Piec w temperaturze 230ºC przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200ºC i piec dodatkowe 10 - 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

2 komentarze: