wtorek, 3 września 2013

Cynamonowe ślimaczki

Puszyste bułeczki mocno maślane z cudownym aromatem cynamonu. Najlepsze prosto po upieczeniu. Jeśli chcecie aby na czyjejś buzi pojawił się uśmiech to musicie je przygotować. Myśle że dzieci jak zobaczą je w plecakach też będą wniebowzięte. :)

.Ślimaczki cynamonowe.
 
 30 g  drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 szklanka mleka
1/4 szklanki masła
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 – 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
 
Nadzienie:
 
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miękkiego masła
2 łyżeczki cynamonu
 
W misce wymieszczać drożdże z mąką i odrobiną mleka. W garnku wymieszać mleko, masło, cukier i sól i podgrzać do temperatury 36°C.
Mleko wymieszać z drożdżami, dodać jajko i 3 szklanki mąki. Wyrobić ciasto. Jeśli  będzie  luźne dodać pozostałą mąkę.
Wyrabiać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
W misce wymieszać cukier, masło i cynamon.
Kiedy ciasto już jest wyrośnięte, wyjąć na oprószony mąką blat i podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na placek o wymiarach 40 x 25 cm. Na obu plackach rozsmarować nadzienie. Zawinąć w rolade i pociąć na ok 13 częśći. Pokrojone kawałki kładziemy na papier do pieczenia. Odstawiamy  na ok 20 min az podrosną pieczemy w 175 stopniach przez ok 25 min
 
 

4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają i z pewnością nie dorównują tym gotowym, ze sklepu, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. O - to znaczy środa ślimakiem się toczy;)Grunt, że pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym była z pewnością wniebowzięta, gdybym taką bułeczkę znalazła w torebce na drugie śniadanie:) Cudne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń