wtorek, 30 lipca 2013

Focaccia z suszonymi pomidorami i tymiankiem

Foccacia to rodzaj słonego ciasta z dodatkami, smakuje troszke jak pizza, idealna jako przystawka, do wina a nawet na plaże. ;)


Dzisiaj proponuje wam focaccie z suszonymi pomidorami i tymiankiem. 



przepis na 1 dużą blache

1/2 kg mąki pszennej
15 g drożdży
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
ok 8 łyżek oliwy z oliwek
4-5  suszonych pomidorów 
świeży tymianek
1 łyżka gruboziarnistej soli


Najpierw robimy rozczyn. Do malej miseczki dajemy ok 3 łyżki mąki, cukier, drozdże oraz ciepłą wode tak aby powstała konsystencja śmietany. Odstawiamy na ok 10 min az drożdże zaczną pracować. Siekamy tymianek i pomidory - odkładamy na bok. Wszystkie pozostałe składniki - z wyjątkiem tymianku i pomidorów mieszamy, dodając rozczyn. Ciasto ugniatamy ok 5 min. Odstawiamy przykryte ściereczką na ok 40 min.  Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na tacke wyłożoną papierem do pieczenia, Robimy lekkie wgłębienia w które wkładamy pomidory i tymianek. Pieczemy w 200 stopniach ok 20 min



4 komentarze: