.Kluski śląskie w sosie szpinakowym z kurczakiem.
(Porcja dla 6 osób)
Kluski śląskie
2 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
Ziemniaki ugotować, odstawić aż ostygną. Ostudzone ziemniaki zmielić lub zblendować. Wyrównać je w misce, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjac w to miejsce dodając mąke ziemniaczana, wbij jajka, odłożone 1/4 ziemniaków dodac sól i wyrobiać aż masa będzie odchodziła od rąk. Formować kluski. Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną.
Sos szpinakowy z kurczakiem
2 opakowania szpinaku mrożonego
1 duża pierś z kurczaka
3 ząbki czosnku
100 ml tłustej śmietanki
papryka słodka, pieprz, sól
Kurczaka doprawiamy według upodobań i smażymy na rozgrzanej patelni az się zarumieni.
Szpinak podsmażamy na masełku az odparuje z niego woda, dodajemy posiekany czosnek oraz kurczaka, Zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku . Na talerz nakładamy sos, następnie kluski. Można posypać startym parmezanem.
Świetny obiad dla całej rodziny
OdpowiedzUsuń