wtorek, 23 września 2014

Kluski śląskie w sosie szpinakowym z kurczakiem

To takie połączenie śląskiej tradycji z nowocześniejszym smakiem, Szpinak uwielbiam we wszystkim a że kluski śląskie kocham nad życie to danie na prawde fajnie ze sobą współgra. Nie musicie dodawać do sosu kurczaka jeśli wolicie wegetarianska wersje, gwarantuje że też się najecie :)

.Kluski śląskie w sosie szpinakowym z kurczakiem.
(Porcja dla 6 osób)
 
 
 
Kluski śląskie
 
2 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
 
Ziemniaki ugotować, odstawić aż ostygną. Ostudzone ziemniaki zmielić lub zblendować. Wyrównać je w misce, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjac w to miejsce dodając mąke ziemniaczana, wbij jajka, odłożone 1/4 ziemniaków dodac sól i wyrobiać aż masa będzie odchodziła od rąk. Formować kluski. Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną.
 
 
 
Sos szpinakowy z kurczakiem
 
2 opakowania szpinaku mrożonego
1 duża pierś z kurczaka
3 ząbki czosnku
100 ml tłustej śmietanki
papryka słodka, pieprz, sól
 
Kurczaka doprawiamy według upodobań i smażymy na rozgrzanej patelni az się zarumieni.
Szpinak podsmażamy na masełku az odparuje z niego woda, dodajemy posiekany czosnek oraz kurczaka, Zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku . Na talerz nakładamy sos, następnie kluski. Można posypać startym parmezanem.

1 komentarz: