poniedziałek, 9 września 2013

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Kolejna odslona makaronu - ten jest nieprzyzwoicie szybki a przy tym smaczny. Na dodatek zdrowy ;) uwierzcie mi że warto, zwłaszcza jeśli lubicie czosnek. 

.Spaghetti aglio olio e peperoncino.
( 2 porcje )

1/2 opakowania makaronu spaghetti ( najelpiej pełnoziarnisty )
pęczek pietruszki
5 ząbków czosnku
papryczka peperoni lub płatki chilli
6 łyżek oliwy z oliwek - dobrej jakości

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Na rozgrzaną oliwe wrzucamy posiekany czosnek oraz papryczke/chilli. Uwazamy aby czosnek sie nie przypalił ponieważ zrobi się gorzki - naszym celem jest jedynie wydobycie jego aromatu, Ugotowany makaron mieszamy z powstałym sosem, na koncu dodajemy posiekany pęczek pietruszki energicznie mieszając. Możemy dolać odrobine wody w ktorej gotował się makaron, aby sos ładnie oblepił makaron lub nie odcedzać go dokładnie. 




6 komentarzy:

  1. Prosty przepis, a danie pełne smaku i aromatu. Podoba mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyznam że takiego nie jadłam, wygląda bosko,,,

    OdpowiedzUsuń
  3. Makarony kocham! Ale pietruszkę musiałabym wymienić na jakąś inną zieleninke, bo nie znoszę :P

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie szybkie potrawy ,duża ilość czosnku i makaron to coś dla mnie :) na pewno wypróbuję przepis
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń