.Spaghetti aglio olio e peperoncino.
( 2 porcje )
1/2 opakowania makaronu spaghetti ( najelpiej pełnoziarnisty )
pęczek pietruszki
5 ząbków czosnku
papryczka peperoni lub płatki chilli
6 łyżek oliwy z oliwek - dobrej jakości
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Na rozgrzaną oliwe wrzucamy posiekany czosnek oraz papryczke/chilli. Uwazamy aby czosnek sie nie przypalił ponieważ zrobi się gorzki - naszym celem jest jedynie wydobycie jego aromatu, Ugotowany makaron mieszamy z powstałym sosem, na koncu dodajemy posiekany pęczek pietruszki energicznie mieszając. Możemy dolać odrobine wody w ktorej gotował się makaron, aby sos ładnie oblepił makaron lub nie odcedzać go dokładnie.
Taki makaron kocham!
OdpowiedzUsuńProsty przepis, a danie pełne smaku i aromatu. Podoba mi się ;)
OdpowiedzUsuńprzyznam że takiego nie jadłam, wygląda bosko,,,
OdpowiedzUsuńMakarony kocham! Ale pietruszkę musiałabym wymienić na jakąś inną zieleninke, bo nie znoszę :P
OdpowiedzUsuńuwielbiamy ten makaron! :)
OdpowiedzUsuńlubię takie szybkie potrawy ,duża ilość czosnku i makaron to coś dla mnie :) na pewno wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńpozdrawiam