Ciasto żytnie z cynamonem i jabłkami
tortownica 21 cm
1 2/3 szklanki mąki żytniej,
1 szklanki mąki pszennej,
5 jajka,
1 niepełna szkl cukru trzcinowego,
1/3 szklanki oleju,
330 ml maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 płaskiej łyżeczki cynamonu + odrobina do posypania
Wymieszać obydwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajka zmiksować z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Dodać olej i maślankę, zmiksować. Wsypać mąkę i zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, Przelać ciasto. Jabłka obrać, pokroić w talarki i ułożyć na cieście. Posypać odrobiną cynamonu. Piec ok. 50 min. w 180 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz