piątek, 19 kwietnia 2013

Sernik z musem kokosowym


Jeśli macie ochotę na delikatny, puszysty sernik z puszystym musem kokosowym to koniecznie musicie upiec to ciasto. Jest naprawdę smaczne, proste i przyjemnie się je robi. Świetnie jeśli użyjecie prawdziwego wiejskiego sera ale ten z  wiaderka też będzie w porządku.



Spód
 
1 szklanka mąki
120 g cukru
120 g margaryny
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
 
.
 
Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
 
Masa serowa
1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President)
4 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
.
 
Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
 
Mus kokosowy
1oo g białej czekolady
1 galaretka o smaku cytrynowym
1 szklanka wrzącej wody
300 ml śmietanki kremówki UHT 36%
150 wiórek kokosowych
 
.
 
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, dodać do niej połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać. Wystudzić . W momencie, gdy galaretka zaczyna tężeć zacząć ubijać dobrze schłodzoną  kremówkę. Do ubitej śmietanki dodać porcjami tężejącą galaretkę z czekoladą, delikatnie wymieszać, na końcu dosypać wiórki kokosowe i wyłożyć mus na wierzch sernika. Jeśli boimy się, że masa nam nie stężeje dodajemy do masy ostudzona żelatynę ( w 1/4 szkl. wrzątku rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny gdy ostygnie dodajemy do niej 2 łyżki masy kokosowej i delikatnie wlewamy do masy kokosowej az ładnie się połączy)

 

Mus kokosowy nakładamy na gotowy sernik i wkładamy na noc do lodówki.
 
Bon apetit

2 komentarze: