środa, 5 czerwca 2013

Spaghetti z sosem pomidorowym i mozarellą

Aromatyczny sos, pachnący słodkimi pomidorami, dużo czosnku, jeszcze więcej bazyli i ser mozarella - może być lepiej?

Porcja dla 2 osób

250 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
1 puszka pomidorów krojonych
1 kostka sera mozarella
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyzka stołowa suszonego oregano
3 ząbki czosnku
płatki chilli lub pieprz

Sos robi się naprawde prosto. Do małego garnuszka wlewamy pomidory, do puszki po pomidorach wlewamy 1/3 puszki wody i wlewamy do sosu zbierajac tym samym pozostalosci pomidorów z opakowania, dodajemy pokrojony czosnek, przyprawy i cukier. Następni gotujemy na malutkim ogniu co jakis czas mieszajac do czasu aż zgęstnieje. Makaron gotujmy według zaleceń na opakowaniu. Na ugotowany makaron nakładamy sos, następnie plastry cienko pokrojonego sera mozarella, które dzięki ciepłemu makaronowi z sosem fajnie się roztopią i przyozdabiamy świeżymi listkami bazyli.

Bon apetit !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz