niedziela, 28 lipca 2013

Kurczak po sycylijsku wg Jamiego Oliviera

Ten przepis wypatrzyłam w jednym z odcinków programu Jamiego. Kurczak jaki proponuje nam Jamie jest szybkki, lekki i bardzo aromatyczny . Ja swojego kurczaka podałam z ryżem oraz pomidorkami cherry i fasolką szparagową. 


Porcja dla 4 osób

2 filety z kurczaka
7 suszonych pomidorów
pęczek natki pietruszki
1/3 opakowania sera feta
bazylia
1/2 cytryny
2 ząbki czosnku


Filety z kurczaka oczyszczamy. Następnie nacinamy je tak aby powstała kieszonka w którą włożymy farsz. Pomidory suszone, bazylię, pietruszkę oraz czosnek siekamy. Kruszmy fete. Skórkę z umytej cytryny ścieramy na tarce. Farsz lekko pieprzymy - nie solimy - feta jest wystarczająco słona. Gotowym farszem nadziewamy filety z kurczaka. Jeśli chcemy możemy zlapać je wykalaczka aby farsz nie wypadał - nie jest to jednak konieczne. Nafaszerowane piersi z kurczaka pieprzymy i smazymy z dwóch stron na złoty kolor. 


Gdy będa gotowe dzielimy je na porcje tak aby w każdej porcji było widać farsz, Jeśli farsz nieco wyjdzie na wierzch zbieramy go i smarujemy nim filety. 



5 komentarzy:

  1. Taki kurczak musi być pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też lubie takie mięsko :) zazwyczaj nadziewam polędwice wieprzową ( bo łatwiej :) ) ale chyba powróce do kurczaka ! Apetyczne fotki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dania Jamiego :) Kurczak prezentuje się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny obiad! Kurczak tak przygotowany biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń