wtorek, 17 września 2013

Muffinki z jabłkami i cynamonem wg Nigelli

Jesień nieubłaganie do nas zagląda, dzisiaj to już całkowicie za oknami było jesiennie. Wszyscy wiemy co najlepiej poprawia nastrój w takie dni - słodkości. Co powiecie na muffinki jabłkowe  z aromatem cynamonu z kruszonką z migdałów? :) 

.Muffinki z jabłkami i cynamonem wg Nigelli.
( 12 sztuk )

2 jabłka
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
0,5 szkl cukru trzcinowego
0,5 szkl miodu
60 ml jogurtu naturalnego
0,5 szkl oleju
2 jajka
75 g migdałów


Jabłka obrać i pokroić w drobną kostke. Do miski dodać mąke, proszek do pieczenia i łyżeczke cynamonu. W osobnej misce zmieszać trzepaczka cukier, miód jogurt olej oraz jajka. Migdały drobno posiekać - połowe wrzucić do mąki a reszte odłożyć do małej miseczki - dodać do nich pozostały cynamon i 4 łyżki cukru trzcnowego. - to będzie posypka do naszych muffinek.
Następnie należy wmieszać mokre składniki do suchych , na koncu dodać pokrojone jabłko i lekko zamieszać. Łyżką przełożyć ciasto do papilotek lub foremek na muffinki ( wypełniamy ok 3/4 foremki) na wierzchu posypujemy posypką z migdałów. Pieczemy 20 min w 200 stopniach




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam muffiny:) Zapraszam Cie na szczyptę soli.

    OdpowiedzUsuń
  2. Są pyszne :)) Potwierdzam, tez je robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jabłko + cynamon to moje ulubione jesienne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie to zdecydowane TAK! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffinki w każdej postaci uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha!
    Ja się zabieram także za nie chyba już od 2 tygodni i coś zawsze innego upiekę :)

    OdpowiedzUsuń