.Muffinki z jabłkami i cynamonem wg Nigelli.
( 12 sztuk )
2 jabłka
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
0,5 szkl cukru trzcinowego
0,5 szkl miodu
60 ml jogurtu naturalnego
0,5 szkl oleju
2 jajka
75 g migdałów
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostke. Do miski dodać mąke, proszek do pieczenia i łyżeczke cynamonu. W osobnej misce zmieszać trzepaczka cukier, miód jogurt olej oraz jajka. Migdały drobno posiekać - połowe wrzucić do mąki a reszte odłożyć do małej miseczki - dodać do nich pozostały cynamon i 4 łyżki cukru trzcnowego. - to będzie posypka do naszych muffinek.
Następnie należy wmieszać mokre składniki do suchych , na koncu dodać pokrojone jabłko i lekko zamieszać. Łyżką przełożyć ciasto do papilotek lub foremek na muffinki ( wypełniamy ok 3/4 foremki) na wierzchu posypujemy posypką z migdałów. Pieczemy 20 min w 200 stopniach
Uwielbiam muffiny:) Zapraszam Cie na szczyptę soli.
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)) Potwierdzam, tez je robiłam :)
OdpowiedzUsuńJesienne smaki :)
OdpowiedzUsuńjabłko + cynamon to moje ulubione jesienne połączenie :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie to zdecydowane TAK! :)
OdpowiedzUsuńMuffinki w każdej postaci uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńJa się zabieram także za nie chyba już od 2 tygodni i coś zawsze innego upiekę :)