środa, 26 czerwca 2013

Bułeczki pełnoziarniste

Bułeczki ladnie się formują, pełnoziarniste ale nie za cięzkie  puszyste i syte. Po raz kolejny namawiam was do pieczenia bułek i chlebów ;) 

6 dużych bułek

1,8 szkl mąki pełnoziarnistej
1,4 szkl mąki pszennej
15 g drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1 lyżka miodu
350 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżeczka soli

4 łyżki mąki pszennej, drożdże i troszke cieplego mleka mieszamy razem ( masa powinna mieć konsystencje śmietany). Rozczyn odstawiamy na chwilke. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy rozczyn. Ciasto urabiamy aż będzie ładnie odchodziło od rąk/miski. Odstawiamy przykryte ściereczką na 1 h. Gdy ciasto urosnie formujemy 6 bułeczek. Odstawiamy na 30 min. Bułeczki można posypac siemiem lnianym lub płatkami owsianymi. Pieczemy 20 min w 200 stopniach.

* bułki zawsze warto robić z podwójnej porcji. Dzięki temu starczą nam na pare dni.

Bon apetit ! 






1 komentarz: