czwartek, 25 lipca 2013

Ciasto czekoladowe z cukinią


uwielbiam to ciasto, jeśli chcecie zjeść prawdziwie czekoladowy kawał ciasta, z rozpływająca się w ustach czekoladą to świetnie trafiliście. Wiem, że cukinia w przepisie może was przerazić ale nie ma się co bać - jest kompletnie niewyczuwalna, nadaje wilgoci i podkreśla smak czekolady.

Jest idealny ;)

 
115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki jogurtu greckiego
300 g mąki pszennej
60 g kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach
60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
 
Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodać stopniowo olej  cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Następnie wbijać jajka nadal miksując.
Dodawać mąkę na przemian z jogurtem, kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać aż składniki się połączą.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
 
Polewa czekoladowa:
 
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
2 łyżki mleka
 
Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej ( do garnka lejemy wode, na wierzch kładziemy miske lub talerz - pod wpływem pary czekolada roztopi się ). Dodać masło oraz mleko, poczekać aż składniki się rozpuszczą, wymieszać aby powstała jednolita konsystencja. Wyłożyć na gotowe ciasto
 

13 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasta z cukinią :-) dzięki niej są takie .. wilgotne, takie, jak lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. o rzesz, ale pięknie wygląda! uwielbiam ciasta na warzywach. mają niepowtarzalny smak, idealnie są wilgotne, ach, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda super,ale przepis mnie zdziwił,nie spotkałam jeszcze żeby do masła dawać olej,po drugie jak ten proszek i sodę do tych płynów ,dopiero potem mąka,dziwne to jakieś,serio .

    OdpowiedzUsuń
  4. ;) hm ja już nieraz widziałam taka kolejność mieszania ;)naprawdę wychodzi smaczny :) jedynie dziwna jest tu cukinia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie próbowałam ciasta z cukinią, ale chyba czas to zmienić! :) Twoje wygląda obłędnie :) Pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale ciasto. Dodatek cukinii do czekoladowego ciasta to swietny pomysl. Robilam kiedys podobne i pamietam, ze bylo pyszne :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam ten przepis, ciasto jest naprawdę rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne ciasto! Cukinia świetnie sprawdza się w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy to nie jest przepis Dorotus z Moich Wypieków?

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciasta z warzywami, u nas ostatnio było z buraczkami i z marchewką.

    OdpowiedzUsuń