uwielbiam to ciasto, jeśli chcecie zjeść prawdziwie czekoladowy kawał ciasta, z rozpływająca się w ustach czekoladą to świetnie trafiliście. Wiem, że cukinia w przepisie może was przerazić ale nie ma się co bać - jest kompletnie niewyczuwalna, nadaje wilgoci i podkreśla smak czekolady.
Jest idealny ;)
115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki jogurtu greckiego
300 g mąki pszennej
60 g kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach
60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodać stopniowo olej cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Następnie wbijać jajka nadal miksując.
Dodawać mąkę na przemian z jogurtem, kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać aż składniki się połączą.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
2 łyżki mleka
Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej ( do garnka lejemy wode, na wierzch kładziemy miske lub talerz - pod wpływem pary czekolada roztopi się ). Dodać masło oraz mleko, poczekać aż składniki się rozpuszczą, wymieszać aby powstała jednolita konsystencja. Wyłożyć na gotowe ciasto
uwielbiam ciasta z cukinią :-) dzięki niej są takie .. wilgotne, takie, jak lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńo rzesz, ale pięknie wygląda! uwielbiam ciasta na warzywach. mają niepowtarzalny smak, idealnie są wilgotne, ach, pyszne!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda super,ale przepis mnie zdziwił,nie spotkałam jeszcze żeby do masła dawać olej,po drugie jak ten proszek i sodę do tych płynów ,dopiero potem mąka,dziwne to jakieś,serio .
OdpowiedzUsuń;) hm ja już nieraz widziałam taka kolejność mieszania ;)naprawdę wychodzi smaczny :) jedynie dziwna jest tu cukinia ;)
OdpowiedzUsuńach ta cukinia. dziwna roślina:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam ciasta z cukinią, ale chyba czas to zmienić! :) Twoje wygląda obłędnie :) Pozdrawiam cieplutko :*
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńWspaniale ciasto. Dodatek cukinii do czekoladowego ciasta to swietny pomysl. Robilam kiedys podobne i pamietam, ze bylo pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Znam ten przepis, ciasto jest naprawdę rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto! Cukinia świetnie sprawdza się w cieście :)
OdpowiedzUsuńCzy to nie jest przepis Dorotus z Moich Wypieków?
OdpowiedzUsuńTak :) - królowa ciast internetu :)
UsuńUwielbiam ciasta z warzywami, u nas ostatnio było z buraczkami i z marchewką.
OdpowiedzUsuń