puszyste
z wilgotnym słodkim serem
24 sztuki
3 szklanki mąki pszennej
30g świeżych drożdży
1/3 szklanki letniego mleka
1/3 szklanki letniej słodkiej śmietany (śmietanki)
3 całe jajka
4 czubate łyżki cukru pudru
30g masła
szczypta soli
30g świeżych drożdży
1/3 szklanki letniego mleka
1/3 szklanki letniej słodkiej śmietany (śmietanki)
3 całe jajka
4 czubate łyżki cukru pudru
30g masła
szczypta soli
nadzienie serowe:
2 łyżki miękkiego masła
1/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżki cukru waniliowego
kostka sera twarogowego
starta skórka z 1/2 cytryny, jeśli lubicie
wszystkie składniki miksujemy lub dokładnie wygniatamy widelcem aż powstanie jednolita masa.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, oprószyć łyżeczką cukru pudru. rozetrzeć z łyżką mąki i dolać troszkę ciepłego mleka, do uzyskania konsystencji śmietany. Odstawić.
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, jajka, mlekiem i śmietanką. Masło roztopić w rondlu i odstawić do czasu aż wystygnie.
Gdy zaczyn ruszy, wymieszać go z mąką, mlekiem, śmietanką, jajkami. Wyrabiać, aż powstanie jednolite gładkie ciasto.
Wlać masło i wyrabiać jeszcze kilka minut, aż wszystko dokładnie się połączy, a ciasto będzie odchodzić od rąk. przykryć miske czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, jajka, mlekiem i śmietanką. Masło roztopić w rondlu i odstawić do czasu aż wystygnie.
Gdy zaczyn ruszy, wymieszać go z mąką, mlekiem, śmietanką, jajkami. Wyrabiać, aż powstanie jednolite gładkie ciasto.
Wlać masło i wyrabiać jeszcze kilka minut, aż wszystko dokładnie się połączy, a ciasto będzie odchodzić od rąk. przykryć miske czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz
Gdy ciasto wyrośnie , oderwać 1/2 i rozwalkowac w okrąg dzieląc go na 12 trójkątów. Natsępnie nakładamy nadziene serowe i formujemy rogaliki - http://www.youtube.com/watch?v=FgAM_bprmZw (od minuty 2:43)
Uformowane rogaliki zostawiamy jeszcze na ok 20 min, smarujemy delikatnie pędzelkiem namoczonym w mleku aby ładnie się błyszczały, następnie pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia ( ok. 15 min )
Bon apetit !
Mniam! musiały być pyszne! Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń;) koniecznie napisz jak się udaly ! przepyszne musza być tez z marmolada lub makiem ewentualnie nutella ;)
UsuńPyszne! :) Ja zamiast śmietanki dodałam jogurt :)
Usuńhttp://cook-yourself.blogspot.com/2013/07/rogalikowo-drozdzowe-rogaliki-z-serem.html
;) cudnie !
Usuńkostka sera? u nas w Łodzi kostek jest b.duzo różnej wielkości,o jaką gramature miejwięcej chodzi?
OdpowiedzUsuńPierwszy raz zrobiłam tak pyszne rogaliki!
OdpowiedzUsuń