piątek, 28 czerwca 2013

Pesto z bazylii


Pesto to jedna z moich ulubionych magicznych mikstur zamkniętych w słoiczku. Pesto dodany do tostów, makaronu, mięsa nadaje naprawde prawdziwie włoski aromat. 


Spróbujcie. Ja zrobilam bez parmezanu - nie miałam go w lodówce. Ale spokojnie możecie uzyc tez np gran padano


maly słoiczek

100g orzeszków laskowych
1 zabek czosnku
2 garście listków bazyli
8 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
*100g parmezanu/gran padano

Orzeszki prażymy na rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki łącznie z orzeszkami blenderujemy dodając oliwe aż składniki połączą się i zmielą. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, Przechowujemy do około tygodnia.


Bon apetit !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz