Wiosny nie widac, ale na szczęście w zamrażalniku znalazłam jeszcze mrozone borowki. Zamarzyl mi się jogurtowy placek z cukrem pudrem. Ciasto ladnie wyrasta, nie jest za słodkie dzieki kwaskowatym borówką idealne po posypaniu cukrem pudrem. Musicie go spróbować
4 szklanki mąki
1 ½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka oleju
2 szklanki jogurtu
naturalnego
4 jaja
sok z jednej cytryny
3 garście borówek mogą być mrożone - ilość zalezy od nas
.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, jogurt i
miksujemy Az składniki ladnie się polacza. Przesiewamy przez sitko Mąkę wymieszana z proszkiem i soda.
Delikatnie mieszamy - najlepiej zrobic to duza drewniana lyzka. Na koncu dodajemy
zamroznone borowki i delikatnie laczymy je z ciastem. Powstałą mase wylewamy
na wylozona papierem do pieczenia foremke o wymiarach 35x20 i
pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40
min w 180 stopniach.
Bon apetit !
Lubię takie ciasta! Bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńZrobiłam. To było moje pierwsze w życiu upieczone ciasto ! Robiłam je z przyjemnością. Dodam, że się odważyłam bo brakło mi naturalnego jogurtu i dodałam serek waniliowy"Danio" - ciasto ma teraz taki delikatniejszy posmak :D
OdpowiedzUsuńa co robimy z cytryną? :)
OdpowiedzUsuń