.Sernik z czereśniami.
Ciasto
500 g mąki pszennej
5 żółtek
250 g masła
150 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa sernikowa
1 kg twarogu sernikowego
125 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
100 g rozpuszczonego masła
sok z 1/2 cytryny
2 słoiki wiśni w kompocie
5 białek
150 g cukru kryształu
sok z 1/2 cytryny
- cukier puder do dekoracji
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (2/5 i 3/5). Większą część wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Z mniejszej formujemy wałek i wstawiamy do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 6-7 mm i wkładamy do prostokątnej formy (23 x 34 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-14 minut (obserwujemy ciasto, ma być delikatnie złote). Upieczony spód wystudzamy.
Masa sernikowa
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z mączką ziemniaczaną i sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód. Wiśnie dobrze odsączamy z kompotu i równomiernie rozkładamy na masie serowej.
Piana z białek
Ubijamy pianę z białek i cukru, na sam koniec dodając sok z cytryny, następnie pianę rozkładamy na masie serowej i dodajemy wiśnie. Na całość ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Tego typu sernik możemy przygotowywać z innymi owocami, np. brzoskwiniami, ananasami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz