piątek, 19 czerwca 2015

Sernik z czereśniami

.Sernik z czereśniami.

Ciasto

500 g mąki pszennej

5 żółtek

250 g masła

150 g cukru pudru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżka kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Masa sernikowa

1 kg twarogu sernikowego

125 g cukru

2 opakowania cukru wanilinowego

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

15 g mąki pszennej

100 g rozpuszczonego masła

sok z 1/2 cytryny

2 słoiki wiśni w kompocie

 
5 białek

150 g cukru kryształu

sok z 1/2 cytryny

  1. cukier puder do dekoracji

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (2/5 i 3/5). Większą część wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Z mniejszej formujemy wałek i wstawiamy do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 6-7 mm i wkładamy do prostokątnej formy (23 x 34 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-14 minut (obserwujemy ciasto, ma być delikatnie złote). Upieczony spód wystudzamy.

Masa sernikowa

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z mączką ziemniaczaną i sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód. Wiśnie dobrze odsączamy z kompotu i równomiernie rozkładamy na masie serowej.

Piana z białek

Ubijamy pianę z białek i cukru, na sam koniec dodając sok z cytryny, następnie pianę rozkładamy na masie serowej i dodajemy wiśnie. Na całość ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Tego typu sernik możemy przygotowywać z innymi owocami, np. brzoskwiniami, ananasami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz