poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Pszenne bagietki

Bagietki do najzdrowszego pieczywa nie należą, jednak kto z nas nie lubi zrobić sobie pysznego sandwicha lub pokroić bagietke w  małe okrągłe kanapeczki i podać na imprezie? Nie lubie przekonania, że pieczywo jest trudne i pracochłonne, warto piec samemu chleb czy bułki. Trudo teraz dostać naprawdę dobrej jakości pieczywo a gdybyśmy mieli kontrole nad tym co jemy? Warto spróbować.




3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka letniego mleka
30g drożdży
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
łyżka oleju
 
Drożdże rozpuścić z cukrem w mleku. Poczekać pare minut aż drożdże zaczną pracować. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie czasu podzielić na 3 części i uformować zgrabne bagietki.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć i odstawić na 35 minut.Przed pieczeniem wierzch naciąć kilka razy ostrym nożem.Piec w 190*C przez około 20 - 25 minut
 
Bon apetit !

1 komentarz:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo ;) Przepysznie wyglądają Twoje bagietki!!

    OdpowiedzUsuń