poniedziałek, 15 września 2014

Kotlety z soczewicy z opiekanymi ziemniaczkami

Danie zdecydowanie dietetyczne ale tez przepyszne jeśli nie mieliście okazji spróbować soczewicy w takiej formie zdecydowanie zachęcam !

.Kotlety z soczewicy z opiekanymi ziemniaczkami.
 
1 szkl soczewicy (nieugotowanej )
2 zabki czosnku
2 łyżeczki musztardy
pietruszka
maka z ciecierzycy lub zwykła mąka, jajko + bułka tarta

Soczewice gotujemy wg zaleceń na opakowaniu, do ostudzonej dodajemy posiekany czosnek, zioła i musztardę. Ja dodałam ok 3 łyżki mąki z ciecierzycy dzięki czemu kotleciki ładnie się formowały i nie musiałam dodawać jajka, jeśli nie macie dodajcie ok 3 lyzek maki + jajko i ewentualnie odrobine bułki tartej. Formujemy kotleciki ( u mnie wyszło 4 duże ) i obtaczamy w bulce tartej. Smażymy na złoty kolor.

Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki, zalewamy wodą i ostawiamy na 5 min. Nastepnie wode odlewamy ziemniaki osuszamy i posypujemy słodką papryką, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniki ok 40 min w 200 stopniach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz