środa, 1 października 2014

Kurczak w sosie z masła orzechowego

Danie aromatyczne, z wyczuwalnym smakiem orzechów, cudownie komponuje się z kurczakiem. Ja podałam z papryką i kaszą jęczmienną. Zdecydowanie polecam

.Kurczak w sosie z masła orzechowego.
( porcja dla 2 osób )
 

filet z kurczaka
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżeczki sezamu
olej
 
Kurczaka kroimy. Czosnek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem następnie odstawiamy na min 30 min. ( najlepiej na całą noc )
 
 
papryka
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki jogurtu/śmietany
imbir
cynamon
sos sojowy
papryka słodka
sól, pieprz
 
Kurczaka z marynata smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Po około 3 min dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę. Podsmażamy aż papryka zmięknie. Całość zalewamy 1 szkl wody, dodajemy masło orzechowe, przyprawy oraz jogurt. Mieszamy aż sos zacznie gęstnieć. podajemy z kaszą,ryżem lub makaronem.

2 komentarze:

  1. Fajne! Bardzo oryginalny sos, na pewno wypróbuję.

    Moja jedyna sugestia do Ciebie - popracuj trochę nad jakością zdjęć :) Nawet telefonem można zrobić ostre zdjęcie, a takie na pewno przyciągną więcej czytelników :) Bo Twoje przepisy są proste i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje ślicznie za szczere słowa co do jakości zdjęć ciągle nad nimi pracuje :)

      Usuń