piątek, 26 kwietnia 2013

Omlet z brokułami z dipem jogurtowym z płatkami chilli

Omlety uwielbiam, sa wspaniale gdy mamy resztki w lodówce i naprawdę nie wiemy co z nimi zrobić. U mnie w zamrażalniku został brokuł a że mamy wiosnę i za niedługo będziemy mogli kupić świeży to go wykorzystałam . Podałam go z banalnie prostym dipem z płatkami chilli.


 
2 jajka
1 plasterek szynki
parę różyczek brokuła
3 pieczarki
sól pieprz
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
płatki chilli
bazylia
 
Brokuła gotujemy ok. 5 min, odcedzamy. Jajka, pokrojone pieczarki, szynkę i przyprawy mieszamy az składniki ładnie nam się połączą. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzana patelnię posmarowaną oliwą.  Na wierzch układamy ugotowane różyczki brokuła. gdy omlet się zetnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni ok 7 min. ( uwaga na patelnie z plastikowa rączką - można owinąć ją folia aluminiowa aby się nie przytopiła ) Jogurt mieszamy z 1/2 łyżeczką płatków chilli oraz solą. Gotowy sos wkładamy na parę minut do lodówki.
 
Bon apetit !




1 komentarz:

  1. Az mnie w żołądku ścisnęło. Tak pięknie paruje ;)

    OdpowiedzUsuń