Szarlotka od dawna była moim ulubionym plackiem. Jest to szybki
i naprawde smaczny przepis idealny na sobotnie poranki do ciepłej kawy. Ciasto
możemy zamrozić i wyciągną wtedy kiedy będziemy mieć ochote upiec szarlotke. Ja
w tym przepisie użyłam jabłek ze słoika bo zostało w domu naprawde dużo ale
spokojnie możecie zastąpić je tymi Świerzymi.
4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
300 g masła
6 żółtek
2 łyżki śmietany
8 dużych jabłek obranych
i pokrojonych w drobną kosteczke lub plasterki
¼ szklanki wody
1 szklanka cukru pudru ( można mniej jeśli jablka SA słodkie
)
1 opakowanie cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżki soku z cytryny
.
Jeśli robimy z jabłek z puszki dodajemy około 2 dużych
słoików, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cynamon, cukier i troszke soku z cytryny,
Mieszamy do połączenia się składników – posmak maki zniknie podczas pieczenia.
Pokrojone jabłka wkladamy do rondelka dodajemy wode i dusimy
przykryte około 15 min nie mieszając. Dodajemy cukier cynamon i lekko mieszamy.
Nastepnie dodajemy maka, sok z cytryny i dusimy jeszcze przek około minute.
Forme o wymiarach 35x20
wykładamy papierem do pieczenia i wykladamy ½ ciasta ( nie jest do tego
konieczny Walek, ciasto dosyc dobrze ‘’wgniata’’ się na papier dłońmi ) i
zapiekamy 10 min w 180 stopniach. Nastepnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy delikatnie bułką
tarta która wchłonie nadmiar soku z jabłek. Na ciasto wykladamy jabłka (
schłodzone ) i przykrywamy jabłka pozostala czescia ciasta ( można zetrzeć na
tarce o grubych oczkach ) Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Gdy placek
ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Bon apetit !
najbardziej lubie to na końcu sypanie cukrem pudrem, ummm.............mniam mniam mniam
OdpowiedzUsuńlubię, pysznie bardzo
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam ciasta z kruszonką :)
OdpowiedzUsuń