czwartek, 11 lipca 2013

Szaszłyki z cukinią. Dip czosnkowo-koperkowy. Chlebek z rozmarynem


jest lato więc i grill.;)

ugrilowac mozemy wszystko: ziemniaczki, warzywa, mięso, chleb i i tak wyjdzie pyszne

nie ograniczajmy się tylko do kiełbasek ;)



szaszłyki z cukinią

2 papryki
3 czerwone/biale cebule
2 małe cukinie
pieczarki
1/2 kg karkówki
2 filety z kurczaka
boczek wędzony

tymianek
czerwona papryka
pieprz,sól
oliwa z oliwek\czosnek

Mięso kroimy w średniej wielkości kostke doprawiamy tymiankiem, czerwoną papryką solą,pieprzem i posiekanym czosnkiem. Dodajemy troszke oliwy i odstawiamy aby mięso przeszło przyprawami. 
Papryke kroimy w dużą kostke, cukinie na 1 cm plastry, cebulke kroimy na 4 części i odzielamy warstwy aby powstały duże ćwiartki,pieczarki jeśli są drobne zostawiamy, w przypadku tych większych dzielimy na pół. Wszystkie warzywa posypujemy ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i odrobina oliwy. Mieszamy aby pokryły warzywa. Patyczki na szaszłyki moczymy w zimnej wodzie ( aby zapobiec paleniu sie ich podczas grillowania ) a następnie nabijamy na nie mięso i warzywa według upodoban. Grillujemy gotowe szaszłyki.


Dip czosnkowo-koperkowy

serek śmietankowy ok 500g
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku ( posiekany)
pieprz, sól
duży pęczek koperku

Serek mieszamy z jogurtem i czosnkiem. Siekamy drobno koperek i dodajemy do serka. Doprawiamy do smaku. Jesli dip jest za gęsty można dodać więcej jogurtu. Dip odstawiamy w chłodne miejsce aby smaki sie przegryzły. ( Najlepiej jeśli przygotujemy go dzień wcześniej )


Chlebek z rozmarynem

1 chlebek/ciabata/bagietka
rozmaryn 
oliwa z oliwek
sól,pieprz
papier do pieczenia

Pieczywo nacinamy w kratke, polewamy oliwą oraz posiekanym rozmarynem(możemy dodać sucszony) i przyprawami. ''Wpychamy'' oliwe z ziołami w nacięcia w pieczywie. Kawałek papieru do pieczenia moczymy w wodzie aby zmiękł. Owiajmy gotowe pieczywo papierem i wkładamy do nagrzanegego piekarnika w 200 stopniach na ok 15 min. 
Papier sprawi, że chlebek będzie chrupki ale puszysty w środku. 

Bon apetit !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz