takie które smakują idealnie z dżemem truskawkowym lub plasterkiem sera żółtego.
warto się skusić ;)
Ps. czy tylko u mnie tak leje i leje ?
500 g maki pszennej
1 opakowanie drozdzy instant
335 g letniej wody
1 lyzka miodu
1 1/2 lyzeczki soli
1 lyzka roztopionego masła/smalcu
335 g letniej wody
1 lyzka miodu
1 1/2 lyzeczki soli
1 lyzka roztopionego masła/smalcu
Mąke oraz drożdże przesiać do miski, następnie dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto.
Pozostawic ciasto do wyrosniecia na 1 godzine. Nastepnie odgazowac i podzielic na 10 czesci. Uformowac bułki.
Pozostawic ciasto do wyrosniecia na 1 godzine. Nastepnie odgazowac i podzielic na 10 czesci. Uformowac bułki.
Pozostawic do wyrosniecia na 45 minut. Wyrosniete bulki nacinam wzdluz. Piec w rozgrzanym piekarniku e temp 190ºC przez około 30-35 minut
Bon apetit !
U mnie dziś nie pada :) (przynajmniej na razie!) Bułeczki wyglądają przepysznie :) Chętnie wzięłabym jedną do pracy :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń