poniedziałek, 15 lipca 2013

Bolillos-meksykańskie bułeczki

zatęskniło mi się za pszennymi zwykłymi bułeczkami
takie które smakują idealnie z dżemem truskawkowym lub plasterkiem sera żółtego.

warto się skusić ;)

Ps. czy tylko u mnie tak leje i leje ?


 
500  g maki pszennej
1 opakowanie drozdzy instant
335 g letniej wody
1 lyzka miodu
1 1/2 lyzeczki soli
1 lyzka roztopionego masła/smalcu

 
Mąke oraz drożdże przesiać do miski, następnie dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto.
 Pozostawic ciasto do wyrosniecia na  1 godzine. Nastepnie odgazowac i podzielic na 10 czesci. Uformowac bułki.
Pozostawic do wyrosniecia na 45 minut. Wyrosniete bulki nacinam wzdluz. Piec w  rozgrzanym piekarniku e temp 190ºC przez około 30-35 minut
 
Bon apetit !

1 komentarz:

  1. U mnie dziś nie pada :) (przynajmniej na razie!) Bułeczki wyglądają przepysznie :) Chętnie wzięłabym jedną do pracy :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń