wtorek, 2 lipca 2013

Kalafior na jajku

Czasami to co banalne i proste potrafi naprawde podbić nasze serca. Mam dla was propozycje podania kalafiora - na kolacje lub z dodatkiem fajnej sytej sałatki możemy zaserwować  na obiad.

Kalafior najlepiej smakuje z bułką tartą - to wiemy ale i z jajkiem fajnie współgra i sprawia, że danie jest syte. Warto spróbować.




1/3 kalafiora
2 jajka
1 łyżka bułki tartej
bazylia, pieprz, sól

Kalafiora podzielonego na drobne różyczki gotujemy w osolonej wodzie okolo 7 min. W miseczce roztrzeoujemy jajka dodając przyprawy. Ugotowany kalafior rozdrabniamy widelcem jeśli kawałki są za duże. Na naoliwioną i rozgrzana patelnie wylewamy mase jajeczną wymieszaną z kalafiorem. Przypiekamy spód okolo 3 min aż jajka zaczną się ścinać, posypujemy bułką tartą po wierzchu a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp 180 stopni na okolo 10 min. Można dodatkowo posypać obficie serem żółtym i świezymi listkami bazylii.

Bon apetit !

2 komentarze:

  1. Apetycznie to wygląda, podobnie jadam czasami brokuła, wersja z kalafiorem tez musi byc super :)

    OdpowiedzUsuń