Jeśli macie ochotę na delikatny, puszysty sernik z puszystym musem kokosowym to koniecznie musicie upiec to ciasto. Jest naprawdę smaczne, proste i przyjemnie się je robi. Świetnie jeśli użyjecie prawdziwego wiejskiego sera ale ten z wiaderka też będzie w porządku.
Spód
1 szklanka mąki
120 g cukru
120 g margaryny
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 szczypta soli
.
Wszystkie składniki na
ciasto
starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną
margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
Masa serowa
1 kg sera białego (najlepiej z
wiaderka, Piątnica lub President)
4 jajka
4 żółtka
1 szklanka
cukru
¾ szklanki
oleju
2 szklanki
mleka
2 budynie
waniliowe
.
Wszystkie składniki na masę serową
przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co
najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu
będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy
ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Mus kokosowy
1oo g białej czekolady
1
galaretka o smaku cytrynowym
1
szklanka wrzącej wody
300
ml śmietanki kremówki UHT 36%
150
wiórek kokosowych
.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, dodać do niej połamaną
czekoladę i dokładnie wymieszać. Wystudzić . W momencie, gdy galaretka zaczyna
tężeć zacząć ubijać dobrze schłodzoną kremówkę. Do ubitej śmietanki dodać
porcjami tężejącą galaretkę z czekoladą, delikatnie wymieszać, na końcu dosypać
wiórki kokosowe i wyłożyć mus na wierzch sernika. Jeśli boimy się, że masa nam
nie stężeje dodajemy do masy ostudzona żelatynę ( w 1/4 szkl. wrzątku
rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny gdy ostygnie dodajemy do niej 2 łyżki masy
kokosowej i delikatnie wlewamy do masy kokosowej az ładnie się połączy)
Mus kokosowy nakładamy na gotowy sernik i wkładamy na noc do lodówki.
Bon apetit
Bardzo fajnie wygląda, z pewnością był pyszny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki :) wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuń