.Ślimaczki cynamonowe.
30 g drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 szklanka mleka
1/4 szklanki masła
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 – 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
Nadzienie:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miękkiego masła
2 łyżeczki cynamonu
W misce wymieszczać drożdże z mąką i odrobiną mleka. W garnku wymieszać mleko, masło, cukier i sól i podgrzać do temperatury 36°C.
Mleko wymieszać z drożdżami, dodać jajko i 3 szklanki mąki. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie luźne dodać pozostałą mąkę.
Wyrabiać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
W misce wymieszać cukier, masło i cynamon.
Kiedy ciasto już jest wyrośnięte, wyjąć na oprószony mąką blat i podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na placek o wymiarach 40 x 25 cm. Na obu plackach rozsmarować nadzienie. Zawinąć w rolade i pociąć na ok 13 częśći. Pokrojone kawałki kładziemy na papier do pieczenia. Odstawiamy na ok 20 min az podrosną pieczemy w 175 stopniach przez ok 25 min
Bardzo apetycznie wyglądają i z pewnością nie dorównują tym gotowym, ze sklepu, super!
OdpowiedzUsuńO - to znaczy środa ślimakiem się toczy;)Grunt, że pysznie!
OdpowiedzUsuńJa bym była z pewnością wniebowzięta, gdybym taką bułeczkę znalazła w torebce na drugie śniadanie:) Cudne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
zjadłabym !
OdpowiedzUsuń