wtorek, 22 października 2013

Żytnie racuszki z jabłkami

Racuchy które dziś wam przedstawiam to znacznie szybsza, zdrowsza i bardziej syta wersja tradycyjnych racuchów. Świetnie smakuja z domowym dżemem, cukrem pudrem lub  po prostu same 

.Żytnie racuszki z jabłkami.
( 2 duże porcje )


1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarniztej
1/2 szklanki otrębów żytnich 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki drobnego cukru brązowego
1,5 szklanki maślanki
1 duże jajko
3 jabłka
olej do smażenia

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie w jednej misce mieszamy składniki suche a w drugiej składniki mokre. Zawartość jednej i drugiej miski łączmy ze sobą. Konsystencja ciasta powinna być gęstsza niż ta na nalesniki tak jak w przypadku tradycyjnych racuchów. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z dżemem lub cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. te racuszki niczym smak dzieciństwa, zawsze lubiłam zajadać się tymi z jabłuszkami :) koniecznie jeszcze z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz wypieczone, na pewno były bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam racuszki z jabłkami, moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń