.Żytnie racuszki z jabłkami.
( 2 duże porcje )
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarniztej
1/2 szklanki otrębów żytnich
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki drobnego cukru brązowego
1,5 szklanki maślanki
1 duże jajko
3 jabłka
olej do smażenia
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie w jednej misce mieszamy składniki suche a w drugiej składniki mokre. Zawartość jednej i drugiej miski łączmy ze sobą. Konsystencja ciasta powinna być gęstsza niż ta na nalesniki tak jak w przypadku tradycyjnych racuchów. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z dżemem lub cukrem pudrem.
Jak ślicznie wyrośnięte!
OdpowiedzUsuńte racuszki niczym smak dzieciństwa, zawsze lubiłam zajadać się tymi z jabłuszkami :) koniecznie jeszcze z cynamonem :)
OdpowiedzUsuńW sam raz wypieczone, na pewno były bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuszki z jabłkami, moje ulubione :)
OdpowiedzUsuń