.Zupa koperkowa.
( 5 porcji )
duży pęczek koperku
2 marchewki
1 pietruszka
50 g masła
1 szklanka ryżu
3 łyżki śmietany
1,5 l bulionu
Koperek siekamy i posmażamy chwilke na patelni razem z masłem. Koperek oraz ryż dodajemy do bulionu. Gotujemy na małym ogniu aż ryż się ugotuje. Około 10 min przed końcem gotowania dodajemy startą na dużych oczkach marchewke oraz pietruszke. Doprawiamy solą, pieprzem. W kubku mieszamy śmietane razem z ciepłą zupą-zawartość kubka wlewamy do zupy.
Ja tez uwielbiam koperek! Mój sos koperkowy z reguły składa się głównie z koperku ;)
OdpowiedzUsuńtez go uwielbiam ! Ten zapach .... zapach lata :)
OdpowiedzUsuńO tak . Koperek=lato=słońce=wakacje - same piękne skojarzenia:)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka :) uwielbiam zupy z dużą ilością koperku!
OdpowiedzUsuńwyśmienity blog, będę tu często zaglądała :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam również na mojego bloga :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com