wtorek, 29 października 2013

Zupa koperkowa

Koperek to jedna z moich ulubionch ''zielenin'' ma cudown zapach i przypomina mi o młodych ziemniaczkach  czyli pachnie latem :) Dzisiaj mam dla Was propozycje delikatnej zupy właśnie z koperkiem, lekka i mocno mocno pachnąca. Pyszna ! :)


.Zupa koperkowa.
( 5 porcji )

duży pęczek koperku
2 marchewki
1 pietruszka
50 g masła
1 szklanka ryżu
3 łyżki śmietany
1,5 l bulionu

Koperek siekamy i posmażamy chwilke na patelni razem z masłem. Koperek oraz ryż dodajemy do bulionu. Gotujemy na małym ogniu aż ryż się ugotuje. Około 10 min przed końcem gotowania dodajemy startą na dużych oczkach marchewke oraz pietruszke. Doprawiamy solą, pieprzem. W kubku mieszamy śmietane razem z ciepłą zupą-zawartość kubka wlewamy do zupy. 

5 komentarzy:

  1. Ja tez uwielbiam koperek! Mój sos koperkowy z reguły składa się głównie z koperku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. tez go uwielbiam ! Ten zapach .... zapach lata :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak . Koperek=lato=słońce=wakacje - same piękne skojarzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna zupka :) uwielbiam zupy z dużą ilością koperku!

    OdpowiedzUsuń
  5. wyśmienity blog, będę tu często zaglądała :-)
    zapraszam również na mojego bloga :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń