poniedziałek, 14 października 2013

Penne z kurczakiem i sosem intensywnie pomidorowym

Ta propozycja makaronu to jedno z takich dań które pachną na całą kuchnie, na cały dom. Sos pomidorowy z dodatkiem oliwek, kaparów i przyrumienionej piersi z kurczaka obtoczonej w oregano. Wszystko obsypane dużą ilością natki pietruszki oraz liści bazylii ... :)



.Penne z kurczakiem i sosem intensywnie pomidorowym.
( 4 porcje )

1 opakowanie makaronu penne
2 piersi z kurczaka
1 duża pomidorowa passata
garść oliwek
2 łyżki kaparów
oliwa z oliwek
pietruszka, bazylia, oregano, czosnek

Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Passate gotujemy z 2 ząbkami czosnku ( drobno posiekanymi ) solą, 2 łyżkami oliwy, 1/2 szkl wody, bazylią pieprzem i oregano. Zmniejszamy gaz i gotujemy aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy posiekane kapary i oliwki. 

Kurczaka oczyszczamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Przyprawy wklepujemy w pierś z kurczaka po czym krojmy ją na drobne paski. Smażymy na rozgrzanej oliwie aż się zarumini. Gotową pierś z kurczaka dodajemy do sosu pomidorowego. Natke pietruszki oraz liście bazylii siekamy. Makaron mieszamy z gotowym sosem pomidorowym podajemy obsypane ziołami i natką.

5 komentarzy:

  1. Ja też ostatnio namiętnie posypuje wszystko zieleniną. To często podnosi smak najprostszego dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne kolory:) Od razu uśmiech pojawia się na twarzy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki oj moje :)) Ale bym zjadła trochę :))

    OdpowiedzUsuń