.Drożdżówki z truskawkami i kruszonką .
2 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
2 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego lub roztopionego masła
12 g świeżych drożdży
4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
400 g truskawek
3 łyżki dżemu truskawkowego
1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
kruszonka:
pół szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g), pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią
60 g roztopionego masła
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. wcześniej zrobiony rozczyn, masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki wymieszanye z dżemem truskawkowym . Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.
Mogłabym takie jeść, aż pęknę;)
OdpowiedzUsuń