środa, 24 lipca 2013

Spaghetti z kurczakiem, cukinią, papryką, marchewką i peperoni

Ulubiony makaron mojej siostry, więc jak miałam nie zrobić ?

Składniki cudownie do siebie pasują, Chrupiące warzywa z miekkim aromatycznym makaronem.

musicie tego spróbować ;)

Składniki dla 5 osób

1 duża cukinia lub 2 małe
2 papryki
2 marchewki
1 podwójna pierś z kurczaka
2 peperoni
1,5 opakowania makaronu spaghetti
1 passata pomidorowa lub 2 puszki pomidorów
3 ząbki posiekanego czosnku
bazylia,oregano,pieprz,sól,papryka wproszku

Filety z kurczaka oczyszczamy, doprawiamy papryką, pieprzem i solą.  Lekko rozbijamy pięścią. Smażymy na oliwie z oliwek - nie martwmy się gdy nam się nie dosmaży - będzie jeszcze dusił się z warzywani. Gdy ostygnie kroimy go w drobną kostke. 
Warzywa ( cukinia, papryka, marchewka) kroimy w słupki o długości ok. 2 cm, Na rozgrzana patelnie wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy az lekko zmiekną, następnie wlewamy passate, posiekany czosnek, posiekane peperoni i kurczaka. Dusimy aż sos zgęstnieje a warzywa lekko zmiękną. Sos doprawiamy do smaku ziołami i przyprawami, Makaron gotujemy al dente według zaleceń na opakowaniu.Do kubka nalewamy wode z makaronu. Ugotowany makaron mieszamy z sosem energicznie mieszając. Dodajemy ok 1/2 kubka wody z makaronu. Podajemy posypując świeżymy ziołami. 





4 komentarze:

  1. mnie by wystarczyło bez kurczaka :) pyszności, muszę zrobić!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też często robie bez kurczaka i jest swietny no i lżejszy ;)

      Usuń
  2. Jako makaroniara powiem jedno- pyszne!

    OdpowiedzUsuń