Jedno z moich ulubionych ciast, tym razem z wiśniami jednak spokojnie możecie zastąpić malinami/borówkami czym tylko chcecie :)
.Kruche ciasto z budyniowa pianka i wiśniami.
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła
6 żółtek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części 70% i 30% zawijamy w folie i schładzamy minimum godzine w lodówce. 70% ciasta wykladmy na blaszke 20x30 nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 min w 180 stopniach
3 budynie śmietankowe bez cukru
6 białek
1 szklanka drobnego cukru
1/3 szklanki oleju
500g wiśni
Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy stopniowo cukier icały czas miksujemy. Następnie wsypujemy budynie. Jak się nam już dokładnie wymieszają z białkami to delikatna wlewamy olej i mieszamy. Na wystudzony podpieczony spód wykładamy piankę, na nią układamy wiśnie, ścieramy drugie ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz