poniedziałek, 31 lipca 2017

Muffinki czekoladowe Nigelli Lawson

 
Na bloga wracam po długiej przerwie w słodkim stylu czyli z muffinkami mocno czekoladowymi jak na Nigellę przystało :) muffinki świetnie wyrastają, są wilgotne zdecydowanie warte grzechu :)
 
.Muffinki czekoladowe Nigelli Lawson .

Składniki na 12 muffinek standardowej wielkości (bądź 6 większych, jak na zdjęciach):
1 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju
1 jajko
3/4 szklanki czekolady pokrojonej na małe kawałki
1/4 szklanki czekolady pokrojonej na małe kawałki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakako i cukier puder przesiewamy do jednej miski i mieszamy. W drugiej umieszczamy jajko, mleko, olej, ekstrakt z wanilii i również mieszamy. Łączymy łyżką zawartości obu misek do połączenia składników. Pod koniec dodejmy 3/4 szklanki groszków czekoladowych i niedbale mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek, wyłożonych w blaszce na muffinki, a następnie posypujemy ich wierzch pozostałymi groszkami czekoladowymi. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy na kratce. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz