poniedziałek, 22 września 2014

Malinowa chmurka


Przepis znalazłam na stronie mojewypieki którą chyba każda kulinarna i nie tylko blogerka zna :) Ciasto wyszło na prawdę smaczne, nie za słodkie, lekko kwaskowate dzięki malinką. Można przygotować go ze świeżych jak i  mrożonych malin więc nie ma obawy że zabraknie wam ich na bazarku  z owocami. Serdecznie polecam !

.Malinowa chmurka.
 
Składniki na ciasto kruche:
 
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
150 g mąki pszennej
100 g masła
 
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść. Uformować kulkę, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wyłożyć jąpapierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nimformę, chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia, wystudzić.
 
Galaretka z malinami:
 
600 g malin (świeżych lub mrożonych)
3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
3 szklanki wrzącej wody
 
Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 
3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
 
Krem śmietankowy z wanilią:
 
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
 
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera do otrzymania gęstego kremu. Pamiętajcie aby wszystkie składniki były schłodzone ok 12 h przed zmiksowaniem tak aby krem nam się nie zwarzył , przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
 
Beza z migdałami:
 
3 białka, w temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
40 - 50 g płatków migdałów
 
Białka ubijamy do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 
Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
 
 

3 komentarze:

  1. Pyszna ta chmurka, idealna na słodkie popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czaję się i czaję na to ciacho. Muszę w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z malinami to na pewno pyszne ciacho :)

    www.zakochana-w-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń