poniedziałek, 24 lutego 2014

Zupa krem z pieczarek


Zdecydowanie faworyt wśród kremowych zup. Mocno pachnąca lasem, pieczarkami. Rozgrzewająca i kremowa. Pycha !

.Zupa krem z pieczarek.
( 5 porcji )
 
500 g pieczarek
1 mały por
1 marchewka
4 ziemniaki
2 l bulionu
1/2 szkl śmietany
zioła prowansalskie, pieprz sół
 
 
Pieczarki przekrawamy na pól, pora kroimy w plasterki następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła. W garnku gotujemy bulion z marchewką i ziemniakami pokrojonymi w mniejsze kawałki. Podsmażone lekko pieczarki i pora dodajemy do bulionu z warzywami. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą wystarczająco miękkie blenderujemy zupe. ( Dobrym sposobem jest wcześniej odlanie 1 większej szklanki bulionu a następnie zmiksowanie w ten sposób możemy kontrolować konsystencje zupy poprzez dolewanie odłożonego bulionu )  Następnie dodajemy śmietane i znów blenderujemy ( śmietana nie jest konieczna można ją także zastąpić jogurtem ) Doprawiamy krem do smaku solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz