wtorek, 25 lutego 2014

Rogaliki nocne

Nocne bo rosną gdy my smacznie śpimy. Rano wystarczy tylko wsadzić je do piekarnika i wołać domowników na przepysznie śniadanie.

Lub zrobić je w ten sam dzień - tak też można :)

.Rogaliki nocne.
( 8 dużych rogalików )
 
600 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka letniego mleka
1 łyżeczka soli
80 g roztopionego masła
 
 1 roztrzepane jajko do posmarowania, mak do posypania
 
 
W miseczce robimy rozczyn drożdżowy ( mleko, drożdże oraz cukier mieszamy i odstawiamy aż troszkę podrośnie )
Make przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, sok z cytryny, sól oraz rozczyn i roztopione  masło ( lekko przestudzone ) . Ciasto wyrabiamy tak długo aż zacznie odchodzić od miski/rąk. ( możemy użyć do tego robota kuchennego ).
 
Wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 h aż wyrośnie. Następnie dzielimy na 2 części. Rozwałkujemy na 2 placki o grubości ok 1 cm dzielimy na trójkąty i zawijamy w rogale. Gotowe rogaliki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy przykryte  na 20 min lub całą noc.
Gotowe bułeczki pieczemy ok 20 min w 200 stopniach.

3 komentarze:

  1. Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award:) Po szczegóły zapraszam tutaj: http://kuchennesilvarerum.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń