Pierwszą odsłoną dania z wykorzystaniem przypraw z firmy SKWORCU jest Kurczak Tandori Masala. Jesli lubicie ostrą kuchnie i aromatyczne dania zakochacie sie w tym kurczaku. Myśle, że w deszczowe chłodne jesienne popłudnie posmakuje wam jeszcze mocniej.
.Kurczak Tandori Masala z warzywami.
( porcja dla 5 osób )
4 filety z kurczaka
1 duży jogurt naturalny
3 łyżki przyprawy Tandori Masala
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 płatków chilli ( można pominąć jeśli wolimy łagodniejsze )
3 ząbki czosnku
1 mała cukinia
2 papryki
1 marchewka
2 puszki pomidorów
Filet z kurczaka kroimy w drobną kostke, dodajemy jogurt, przyprawy oraz posiekany czosnek. Mieszamy aż marynata dobrze oblepi kurczaka. Odstawiamy na 1 h a najlepiej na całą noc do lodówki.
Warzywa kroimy w cienkie słupki. Podsmazamy na oliwie aż lekko zmiękną. Pamietajmy, że marchewka potrzebuje najwięcej czasu. do podsmazonych warzyw dodajemy kurczaka razem z jogurtem i przyprawami. Podsmazamy az zrobi się biały. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy aż kurczak będzie miękki a warzywa zrobią się al dente. Pieprzymy i solimy do smaku. Podajemy z ryżem, kleksem jogurtu naturalnego i posiekana pietruszką.
Uwielbiam wszelkie ostre, aromatyczne dania, więc i Twój kurczak ląduje na liście do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na rozgrzewający obiadek. Masz rację w deszczowe i zimne dni będzie jak znalazł :))
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie;)
OdpowiedzUsuńMam przyprawę tandori masala (w sumie o niej zapomniałam) a chodzi za mną kurczak z jakimiś warzywkami. Już wiem co zrobię :D Wydaje się być bardzo oryginalne danie i połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń