.Racuchy z jabłkami.
( porcja dla 4 osób )
0,5 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
5 dag masła
3 jajka
10 dag cukru
1 szkl mleka
szczypta soli
1 łyżeczka esensji waniliowej
3 duże jabłka
olej
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Do dużej miski wsypać mąke, cukier i wkruszyć drożdże. Zalać ciepłym mlekiem i masłem. Dodać sól i esensje, Mieszać mikserem do uzyskania konsystencji śmietany - w zależności od konsystencji dosypać mąke lub mleko. Ciasto odstawić na ok 30 min .Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczke lub talarki, gdy ciasto podrośnie wmieszać je w ciasto. Smażyc na rozgrzanej naoliwionej patelni z obu stron aż ładnie się zarumienią. Podawać z cukrem pudrem.
Uwielbiam racuchy:):):) Szczególnie o 16:00 :) Babcia zwykle o tej porze je robiła. A wtedy mogłam zjeść niezliczone ilości:)
OdpowiedzUsuńRacuchy prezentują się wybornie ! Najbardziej lubię je jeść na obiad a nie na deser bo wtedy mam większy apetyt :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam racuszki:) mniam twoje wygladja oblednie:)
OdpowiedzUsuńoch, przypomniałaś mi i narobiłaś ochoty tym samym:) nie robiłam 100 lat ! pycha!
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńU mnie często goszczą takie racuszki na obiad:)
OdpowiedzUsuńCzęsto wspominam ten smak z młodych lat.Narobiłaś mi ochoty,więc dzisiaj będą racuchy
OdpowiedzUsuń