.Zupa krem z soczewicy.
250 g soczewicy czerwonej
2 ząbki czosnku
2 duże ziemniaki
1 duza marchew
kawałek pora
2 cebule
siemię lniane
przyprawy np.: curry, cynamon, imbir, chilli, pieprz ziołowy
Pora, cebule i czosnek kroimy i podsmażamy na patelni. Po paru minutach wrzucamy do garnka razem z pokrojonymi pozostałymi warzywami. Zalewamy woda - najlepiej bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu. Ja dodaje jeszcze 2 liscie laurowe i pieprz ziarnisty, Gdy warzywa zaczną robić się miękkie, dodajemy do warzyw soczewice. Ugotowane warzywa i soczewice z 1 łyżką siemienia lnianego MIELONEGO blendujemy i doprawiamy do smaku według upodobań.
2 ząbki czosnku
2 duże ziemniaki
1 duza marchew
kawałek pora
2 cebule
siemię lniane
przyprawy np.: curry, cynamon, imbir, chilli, pieprz ziołowy
Pora, cebule i czosnek kroimy i podsmażamy na patelni. Po paru minutach wrzucamy do garnka razem z pokrojonymi pozostałymi warzywami. Zalewamy woda - najlepiej bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu. Ja dodaje jeszcze 2 liscie laurowe i pieprz ziarnisty, Gdy warzywa zaczną robić się miękkie, dodajemy do warzyw soczewice. Ugotowane warzywa i soczewice z 1 łyżką siemienia lnianego MIELONEGO blendujemy i doprawiamy do smaku według upodobań.
krem z soczewicy nie dość, że sycący to jeszcze zdrowy :)
OdpowiedzUsuń